Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Ubuntu - Afrikaanse Filosofie

Ubuntu, Afrikaanse filosofie, ook wel Bantu filosofie genoemd, betekent letterlijk: mens zijn.

Wat betekent het om mens te zijn? Volgens de Ubuntu filosofie is iemand pas werkelijk mens in relatie tot andere mensen. Een bekend Afrikaans gezegde is dan ook: ‘mens zijn is je menselijkheid bevestigen door het mens zijn van anderen te erkennen en op grond daarvan menselijke relaties met anderen aangaan’. Mens zijn is dus respectvol en hoffelijk zijn.

Het was Ubuntu die Nelson Mandela inspireerde tot zijn buitengewone verzoeningspolitiek.

Desmond Tutu zegt: "Iemand met ubuntu staat open voor en is toegankelijk voor anderen, wijdt zich aan anderen, voelt zich niet bedreigd door het kunnen van anderen omdat hij of zij genoeg zelfvertrouwen put uit de wetenschap dat hij of zij onderdeel is van een groter geheel en krimpt ineen wanneer anderen worden vernederd of wanneer anderen worden gemarteld of onderdrukt."

De Afrikaanse Ubuntu filosofie gaat over mens in al haar aspekten: de omgang met andere mensen, sociale relaties, rechtspraak, religie, landbouw, ideeen over tijd, over leven en dood, en de cosmos of het universum. Het gaat daarbij ook om eenheid en heelheid; eenheid en heelheid van lichaam en geest of ziel, eenheid van het individu met andere indivuduen, eenheid tussen de generaties, eenheid van de mens met zijn of haar omgeving, niet alleen andere mensen, maar ook dieren, de natuur, het milieu, en de cosmos of het universum. Daarbij gaat Ubuntu ervanuit dat alles stroomt, dus aan verandering onderhevig is.

Ubuntu vindt zijn grondslag in de boom der wijsheid of de boom der kennis. Deze eeuwenoude kennis blijkt nog steeds relevant, niet alleen in Afrika, maar ook in de huidige westerse samenleving.

De lezing wordt gegeven door Thera Rasing. Ze is cultureel antropoloog, en gepromoveerd op een studie naar inwijdingsriten voor meisjes in Zambia. Ze woonde en werkte 25 jaar in Zambia, waar ze sinds 1992 onderzoek doet naar traditionele cultuur en religie. Ze doceerde aan enkele universiteiten in Zambia en Malawi, en is consultant voor diverse internationale ontwikkelingsorganisaties. Ze publiceerde drie boeken en vele artikelen over cultuur, religie en inwijdingsriten in Zambia, en was co-editor van een boek over hiv/aidsbehandeling en religie in Afrika. Momenteel woont ze in Doetinchem, Ze geeft lezingen en workshops over Afrikaanse cultuur, vrouwen en (Afrikaanse) rituelen, en organiseert unieke healingreizen naar Zambia.

7 september
20.00 uur tot 22 uur (inloop 19.30)

Wielercafé Parijs is nog ver
Spinbaan 21c
Doetinchem

Prijs: € 5,00

Facebook: https://www.facebook.com/events/300832717389605/