Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Socratisch Gesprek: Zelfonderzoek, wat is dat eigenlijk?

Socrates zette mensen aan tot zelf denken in plaats van op de mening van anderen af te gaan. Socratische gesprekken hebben te maken met het losmaken en ontrafelen van gestolde opvattingen en meningen, erachter komen dat je toch minder zeker weet wat je dacht wel zeker te weten, jezelf behoeden van overmoed, de grootste ondeugd in het klassieke Athene, en misschien ook wel met boos weglopen als je hier allemaal geen zin in hebt.

Het eerste socratisch gesprek vindt plaats op 5 februari om 19.00 onder leiding van Wouter Blacquière, bij ons beter bekend als De 18 Minuten Man.

Het onderwerp zal dan zijn: zelfonderzoek, wat is dat eigenlijk?

Het doel van een sokratisch gesprek is zelfonderzoek. “Leven zonder zo’n onderzoek”, zo zegt Sokrates dan ook in zijn beroemde verdedigingsrede: “is zelfs niet waard geleefd te worden”.
Maar wat is dat eigenlijk, zelfonderzoek? Kun je dat zelf? Of heb je daar de ander voor nodig? Leiden je ervaringen in het dagelijks leven tot zelfonderzoek? Of kun je zelfonderzoek ook doen met behulp van een boek? En moet je er iets voor doen, voor zelfonderzoek, of juist voor laten? Is er moed nodig voor zelfonderzoek? Of wijsheid?

Het voorvoegsel ‘re’ in het Engelse woord voor onderzoek , research , evenals in het Franse woord, rechercher, lijkt te suggereren dat onderzoek steeds weer opnieuw moet gebeuren. Ben je dan nooit klaar met zelfonderzoek? Of kun je jezelf juist wel leren kennen? En is zelfonderzoek trouwens hetzelfde als zelfkennis? Of is zelfinzicht een beter woord? Of weten? En wat is eigenlijk het tegenovergestelde van jezelf onderzoeken? Jezelf (boven) vinden? Of juist iets of iemand anders vinden?

Als Sokrates in gesprek is met Meno dan komt deze laatste met de prachtige reactie dat je niet naar iets kunt zoeken wat je niet kent, omdat je dan niet weet wat je moet zoeken. Moet je voor zelfonderzoek dus zoeken naar iets wat je al weet? Maar wat je al weet, zal je toch niet onderzoeken? Gaat zelfonderzoek dus altijd gepaard met weten, of juist met niet-weten? Kortom, wat verstaan we daaronder: zelfonderzoek?

Wielercafé Parijs is nog ver
Spinbaan 21c
Doetinchem
 

Prijs: € 8,00
Studenkt: € 5,00
4x: € 25,00