Socratisch Gesprek over Morele Leermeesters

Gedurende zijn drukke leven als keizer van het Romeinse rijk nam Marcus Aurelius vrijwel dagelijks de tijd om op te schrijven welke belangrijke inzichten hij vast wilde houden. Deze ‘Persoonlijke notities’ vormen vandaag de dag nog steeds een inspiratiebron. Het boek opent met een opsomming van wat hij heeft geleerd van de mensen met wie hij samen leefde en werkte:

 “Van mijn grootvader: hoffelijkheid en een gelijkmatig humeur.
Van mijn moeder: vroomheid en vrijgevigheid en een sobere levenswijze.
Van Diognetus, mijn teken- en schilderleraar: dat ik beslist een hard bed met een dierenvel wilde hebben.

Van Rusticus, mijn filosofieleraar: dat ik heb begrepen dat het karakter correctie en zorg nodig heeft, dat ik de Colleges van Epictetus heb leren kennen, waarvan hij mij zijn eigen exemplaar leende.”

In het socratisch gesprek van 16 september maken wij eenzelfde inventarisatie voor onszelf.

Wie hebben bijgedragen aan jouw geestelijke vorming? Wat heb je van elk van hen geleerd (schrijvers, politici, topsporters) en met wie heb je daadwerkelijk opgetrokken (familieleden, vrienden, docenten, collega’s, leidinggevenden)? Gaat het om een waarheid? Of om een levensregel, een morele leidraad? Of gaat het om een concreet voorbeeld dat je wilt navolgen?

Het  socratisch gesprek vindt plaats op 16 sept om 19.00 onder leiding van Wouter Blacquière, bij ons beter bekend als De 18 Minuten Man.

Wielercafé Parijs is nog ver
Spinbaan 21c
Doetinchem

Prijs: € 8,00
Student: € 5,00
4x: € 25,00