Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Inwijdingsriten voor vrouwen in Zambia

In Zambia worden meisjes pas volwassen als ze een uitvoerig ritueel hebben ondergaan. In deze inwijdingsrite, die vaak enkele weken duurt, leert een meisje van oudere vrouwen hoe ze zich als vrouw moet gedragen, wat haar te wachten staat als volwassen vrouw, haar rol als toekomstige echtgenote, moeder, en schoondochter. Ze leert over hygiene, vruchtbaarheid, landbouw, de geesteswereld, taboes, en normen en waarden in de samenleving. Door deze inwijdingsrite leert ze om sterk en onafhankelijk te zijn. Na de rite wordt ze met haar nieuwe status als volwassen vrouw opgenomen in de groep van andere volwassen vrouwen, waar ze saamhorigheid ervaart.

Thera Rasing zal aan de hand van dia’s over deze inwijdingsrite vertellen, waarbij ook informatie over de Zambiaanse cultuur zal worden gegeven.

Dr. Thera Rasing is cultureel antropoloog, gespecialiseerd in genderstudies, en gepromoveerd op een studie naar inwijdingsriten voor meisjes in Zambia. Ze heeft 25 jaar gewoond en gewerkt in Zambia, waar ze sinds 1992 onderzoek doet, onder andere naar inwijdingsriten, hoe de katholieke kerk daarmee omgaat, man-vrouwverhoudingen, traditionele en moderne cultuur en religie. Ze was docent en afdelingshoofd van de afdeling Gender Studies aan de Universiteit van Zambia (UNZA), en gaf les aan andere universiteiten in Zambia en Malawi. Ze is consultant voor diverse internationale ontwikkelingsorganisaties, op het gebied van vrouwen, seksualiteit, hiv/aids en gezondheidszorg. Ze publiceerde drie boeken en vele artikelen over inwijdingsriten en vrouwen in Zambia, en was co-auteur van een boek over hiv/aids en religie in Afrika. Momenteel woont ze in Doetinchem, geeft workshops over vrouwen en rituelen, en organiseert unieke culturele reizen naar Zambia.

Wielercafé Parijs is nog ver
Spinbaan 21c
Doetinchem

30 juni
20.00 uur tot 22 uur

Vrije entree, een vrijwillige gift wordt op prijs gesteld

Facebook: https://www.facebook.com/events/1650409411736953/