Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

De 18 Minuten Man: Het oude Egypte en het dodenboek 20 dec 18.18 Doetinchem

De oude Egyptenaren hielden erg van het leven. Zij hoopten dan ook dat het leven na de dood gewoon door zou gaan.

Maar in het hiernamaals kom je niet zomaar. Je moet eerst een flinke reis door de onderwereld maken en daar een aantal beproevingen doorstaan. Gelukkig zijn er spreuken die je hierbij kunnen helpen. De Egyptenaren zelf noemden deze ‘de spreuken van het voortgaan bij dag’, maar Egyptologen hebben er in de 19e eeuw de naam ‘dodenboek’ of ‘dodenboeken’ aan gegeven.

De belangrijkste beproeving is het wegen van je hart in de hal van de twee waarheden. In het midden van de hal staat een grote, gouden weegschaal met een groepje goden eromheen. Aan de ene kant van de weegschaal ligt een struisvogelveer. Aan de andere kant moet je je hart neerleggen. Een van de goden weegt vervolgens je hart. Is je hart te zwaar en te onzuiver? Dan wordt het verslonden door een wezen dat deels krokodil, deels luipaard en deels nijlpaard is en dan houd je op te bestaan. Is je hart even zwaar of lichter dan de veer? Dan mag je doorgaan naar het hiernamaals, dat voorgesteld wordt als een rijkelijke versie van het Egypte van de levenden.

Hoe is dit beeld van het leven na de dood tot stand gekomen en hoe weten we hier eigenlijk van? Waarom was het hart zo belangrijk voor de Egyptenaren? En hoe ziet jouw ideale hiernamaals er eigenlijk uit?

Datum: woensdag 20 december 2017
Tijd: van 18.00 uur tot 20.00 uur
Locatie: Wielercafé Doetinchem, Spinbaan 21c
Toegang:  vrije entree, een vrijwillige gift wordt op prijs gesteld + optioneel € 7,50 voor een maaltijd
Nagesprek: hoe ziet je ideale hiernamaals eruit?

Aanmelding voor bijeenkomst is niet per se nodig, wanneer je gebruik wil maken van maaltijd wel.