Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

De 18 Minuten Man: De meest succesvolle piraat ooit

Is het soms goed om de regels te breken?

De meest succesvolle piraat aller tijden is nooit in de Caraïbische Zee geweest. Ook is deze piraat geen man. Nee, de meest succesvolle piraat ooit is een vrouw uit China.

Cheng I Sao, geboren in 1775 in de zuidelijke havenstad Kanton, leidt op haar hoogtepunt een vloot van zeker 40.000 – maar misschien wel 60.000 – piraten. In contrast met deze aantallen beschikken legendes zoals Zwartbaard, Henry Morgan en Bartholomew Roberts op hun hoogtepunt slechts over 10 schepen in het 17e-eeuwse Caraïbisch gebied, waar in totaal niet meer dan 6.000 piraten actief zijn.

In het typische piratenverhaal breekt iemand de regels, wordt een piraat, is een korte tijd rijk en beroemd, maar sterft bijna altijd jong in een gevecht of aan de galg. Cheng I Sao is een zeldzame uitzondering. De Chinese overheid wordt namelijk door haar op de knieën gebracht, in plaats van andersom, en smeekt haar om alsjeblieft te stoppen en een vreedzame oplossing aan te nemen. Die neemt zij wijselijk aan, waardoor Cheng I Sao na haar piratencarrière een ongebruikelijk kalm en vreedzaam leven leidt en uiteindelijk rustig sterft in bed, omringd door familie en vrienden, op 69-jarige leeftijd.

Hoe heeft zij dit voor elkaar gekregen? Wat speelt er in het 18e-eeuwse China waardoor piraterij zo groot heeft kunnen worden? En is het soms goed om de regels te breken?

Wielercafé Parijs is nog ver
Spinbaan 21c
Doetinchem

20 november
18.00 uur tot 20.30 uur

Vrije entree, een vrijwillige gift wordt op prijs gesteld + optioneel €7,50 voor de maaltijd.
Wanneer je mee wil eten, graag even aanmelden tot en met maandag.
Let op: het eten is om 17.30.

https://de18minutenman.nl/de-meest-succesvolle-piraat-ooit-cheng-i-sao/

De Illustratie is van HgnTrung hgntrung.artstation.com