Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

2e Socratisch Gesprek over Vergeven

Socrates zette mensen aan tot zelf denken in plaats van op de mening van anderen af te gaan. Socratische gesprekken hebben te maken met het losmaken en ontrafelen van gestolde opvattingen en meningen, erachter komen dat je toch minder zeker weet wat je dacht wel zeker te weten, jezelf behoeden van overmoed, de grootste ondeugd in het klassieke Athene, en misschien ook wel met boos weglopen als je hier allemaal geen zin in hebt.

Het tweede socratisch gesprek vindt plaats op 4 maart om 19.00 onder leiding van Wouter Blacquière, bij ons beter bekend als De 18 Minuten Man.

Het onderwerk is 'vergeven'.

Vergeven is vandaag de dag misschien een beetje een versleten woord. Wij zeggen eerder “dat geeft niet”. Maar wat doe je eigenlijk als je iemand iets vergeeft, als je zegt dat iets niet geeft? Neem je iets dan niet meer kwalijk (wat je eerder wel kwalijk nam)? Scheld je iets kwijt? Is ‘niet kwalijk nemen’ en ‘kwijtschelden’ hetzelfde als vergeven? Of heeft vergeven eerder te maken met ‘vasthouden’ en ‘loslaten’, ‘herinneren’ en ‘vergeten’? Moet er eerst iets (kwalijks) zijn gebeurd voordat je kunt vergeven, of kun je ook bij voorbaat al, zonder aanleiding, vergevingsgezind zijn? En geef je het aan de ander, of kun je het ook aan jezelf geven? En kun je het alleen geven, of kun je het ook nemen?

Een andere, inmiddels verouderde, betekenis van vergeven is vergiftigen. Waar het werkwoord geven ‘schenken’ kan beteken als in een gift, kan het ook ‘toedienen’ betekenen als in een gif. “Zij zou hem wel met arseen kunnen vergeven, zij haat hem zeer” staat er bij voorbeeld in de Van Dale. Van iets vergeven zijn kan dus ook betekenen vol zijn van, of doordrongen van, iets ‘schadelijks’ of ‘hinderlijks’. Immanuel Kant ziet vergeving dan ook als letterlijk onmogelijk. Want als de schade eenmaal is geleden dan kan deze niet meer ongedaan gemaakt worden (zelfs niet door God). Hoe kan het dan dat zowel diegene die vergeeft als diegene die vergeving ontvangt doorgaans een gevoel van bevrijding ervaren? Is vergeven dan iets onherstelbaars toch herstellen? Wat verstaan we daaronder: vergeven?

Wielercafé Parijs is nog ver

Spinbaan 21c
Doetinchem
 

Prijs: € 8,00
Studenkt: € 5,00
4x: € 25,00